Klachten bij chronische en complexe (diabetische) wonden

Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben constant verhoogde bloedsuikerwaarden. Hierdoor vermindert de doorstroming van hun bloedvaten en de aanvoer van zuurstofrijk bloed. Het gevolg is dat weefsel afsterft af, de afweercellen minder goed gaan functioneren en de capaciteit om belangrijke eiwitten (collageen) aan te maken afneemt. 

Hierdoor neemt de kans op bacteriële infecties toe. Het gevolg zijn slecht of niet-genezende wonden. Meestal aan de voeten en onderbenen. Samenvattend is er sprake van een situatie waarbij te weinig zuurstof aanwezig is in het beschadigde gebied om uit zichzelf te kunnen herstellen.

Patiënten aan het woord:

Hyperbare zuurstoftherapie kan veel betekenen bij klachten aan een diabetische voetwond

Baan Batelaan

“Het wondje ging ontsteken. Mijn voet zwol vreselijk op en was zo rood als een tomaat. Het wondje werd steeds groter. Op den duur was het echt een gat. Toen ik bij de arts kwam, werd er gesproken over amputatie. Na drie weken (met hyperbare zuurstoftherapie) zag ik dat de wond er beter uitzag. Er zaten drie verschillende soorten bacteriën in mijn voet, maar bij de laatste wondkweek was er geen bacterie meer te zien. Ik kwam hier met een flink gat in mijn voet en nu ziet het er nog uit als een schaafwond. Dankzij zuurstoftherapie kon een amputatie worden voorkomen. Ik ben blij. Heel blij.” 

Hyperbare zuurstoftherapie kan veel betekenen bij klachten aan een diabetische voetwond

Meneer Gilde

“Eerst leek het op een bloedblaar, maar toen er foto’s werden gemaakt, werd er een botontsteking ontdekt. Die bloedblaar werd een open wond. Het werd maar niet beter en het zag er vreselijk uit. Na tien behandelingen (met hyperbare zuurstoftherapie) zag de wondverpleegkundige al verbetering. Drie weken na de laatste zuurstofbehandeling zijn er foto’s gemaakt en de wond is genezen. Wat ben ik blij.”

Anoniem

“Een jaar geleden merkte ik dat het wondje aan mijn kleine teen niet wilde genezen en zelfs groter en dieper werd. De vaatchirurg schrok zelfs van de donkere kleur van mijn teen en adviseerde me toen om op korte termijn zuurstoftherapie te gaan volgen. De wond bleek na 35 behandelingen helemaal dicht! Zonder deze therapie denk ik dat mijn teen zelfs had moeten worden geamputeerd. Dankzij deze zuurstoftherapie kon de wond goed herstellen en kan ik weer goed lopen!”

Behandeling met Hyperbare Zuurstoftherapie kan de genezing en herstel bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart:

Bij chronische en complexe (diabetische) wonden is er sprake van een zuurstoftekort. Door de behandeling met Hyperbare Zuurstoftherapie komt er 12 keer zoveel zuurstof in het lichaam terecht en kan er weer voldoende zuurstof in het weefsel belanden wat leidt tot een normale functie van weefsel en cellen.

In het bestraald weefsel zorgt de verhoogde zuurstofconcentratie o.a. ervoor dat

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Hyperbare Zuurstoftherapie kunt u vinden in de informatiefolder “Alles wat u weten wilt over Hyperbare Zuurstoftherapie“.

Meer informatie over Hyperbare Zuurstoftherapie bij klachten van chronische en complexe (diabetische) wonden kunt u vinden in de informatiefolder “Klachten bij chronische en complexe (diabetische) wonden“.

Bent u zich als patiënt nog aan het oriënteren of Hyperbare Zuurstoftherapie voor u een zinvolle behandeling kan zijn of heeft u nog vragen dan bent u van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek of telefonisch overleg. Ook dan kunt u gerust contact opnemen met het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie.

Scroll naar boven