bannerimage

Contact Informatie

0113-234290
E-mail: info@hyperbaarcentrum.nl

Bezoekadres

ADRZ locatie Goes (route 03)
's-Gravenpolderseweg 114
4462 RA Goes

Postadres

MCHZ
Postbus 50
4460 AB Goes

Contact

Werking Hyperbare Zuurstoftherapie

Een behandeling met hyperbare zuurstof voorziet weefsels beter van zuurstof en bevordert de genezing van bestralingswonden, diabetische wonden en bepaalde infecties. Bij een behandeling met hyperbare zuurstof ademt de patiënt 100% zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een hyperbare behandelkamer, waar de luchtdruk kan worden verhoogd. Doordat de zuurstof onder druk wordt ingeademd, wordt 12 keer meer zuurstof dan de normale hoeveelheid in het lichaam opgenomen. De weefsels, waar te weinig zuurstof komt, worden hierdoor beter van zuurstof voorzien.
Probleemwonden en bepaalde infecties genezen hierdoor beter en sneller.
In bestraald weefsel wordt door de verhoogde zuurstofspanning in het lichaam de aanmaak van nieuwe haarvaatjes gestimuleerd, waardoor pijnklachten minder worden, wonden genezen en littekenweefsel versoepelt.

De hyperbare behandelkamer heeft acht patrijspoorten en twee grote toegangsdeuren. Als u de hyperbare behandelkamer inloopt, heeft u de indruk dat u in de businessclass van een vliegtuig plaats neemt. In de hyperbare behandelkamer staan twaalf 'vliegtuigstoelen' waarin u comfortabel kunt plaatsnemen.

Klik op de link hieronder om artikelen te lezen over hyperbare zuurstoftherapie

Onze decompressiekamer is net een luxe vliegtuigcabine

Hyperbare zuurstoftherapie helpt bij bestralingsklachten

Patientenervaringen - Oedeem en Oncologie

Effectieve behandeling van late Radiatie Schade met Hyperbare zuurstoftherapie

Voor de behandeling

Voordat met de behandeling kan worden begonnen, vindt eerst een intakegesprek plaats. Tijdens de intake wordt een vragenlijst met u doorgenomen en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. In sommige gevallen vindt een zuurstofmeting door de huid plaats, een zogenaamde transcutane zuurstofmeting.
Neem bij het eerste bezoek uw medicijnen mee, uw zorgpas, uw identiteitspapieren en uw eventuele verwijsbrief.

Oren klaren

U gaat oefenen met het 'klaren van de oren'. Bij het 'op druk gaan' is het mogelijk dat u druk voelt op uw oren. Deze druk voelt u ook tijdens het opstijgen en landen van een vliegtuig, tijdens het rijden in de bergen of in een lange tunnel. In de hyperbare behandelkamer ontstaat dit gevoel, doordat de druk aan de buitenkant van het trommelvlies hoger is dan aan de binnenkant. Dit drukgevoel op de oren kunt u proberen te verhelpen door kauwen, slikken, gapen of klaren. Klaren betekent dat u de neus dicht knijpt en probeert te persen, terwijl u de mond gesloten houdt. Wacht u hiermee niet totdat u pijn in uw oren krijgt, maar begin al als u een lichte druk voelt of als het gehoor minder wordt. De assistent in de hyperbare behandelkamer begeleidt u hierbij.

Speciale kleding

Voor aanvang van de behandeling kleedt u zich om in katoenen kleding, die door ons wordt verstrekt (broek en hesje). Uw ondergoed houdt u gewoon aan. Uw persoonlijke bezittingen legt u tijdens de behandeling in een afsluitbaar kastje. De sleutel van dit kastje houdt u tijdens de zitting bij u. U mag geen spullen in de zakken van de katoenen kleding mee naar binnen nemen. Eventuele wonden blijven gewoon verbonden. Tijdens de behandeling kunt u lezen of puzzelen.
Ook kunt u via een koptelefoon naar muziek luisteren.

Regels voor uw veiligheid

Voor uw veiligheid hebben wij regels opgesteld, waaraan u zich moet houden. U krijgt zuurstof toegediend en dat vraagt van u en van onze medewerkers om strikte naleving van de volgende regels.

Het is verboden de volgende voorwerpen mee naar binnen te nemen in de behandelkamer:

 • lucifers
 • aanstekers
 • vulpennen
 • spuitbusjes
 • make-up
 • haarlak
 • crèmes
 • elektrische apparaten
 • horloges (duikhorloges mogen wel)

Bij twijfel vraagt u het aan één van onze assistenten. Het is van belang dat de hyperbare behandelkamer schoon blijft. Daarom mag u niet uw schoenen aan laten. U krijgt van ons sokken aangeboden of u houdt gewoon uw eigen sokken aan.

Behandeltijden

De behandelingen zijn van maandag t/m vrijdag, in het weekend hoeft u niet te komen.
Normaal gesproken wordt u eenmaal per dag behandeld. Er zijn doorgaans 2 behandelsessies per dag, één sessie in de ochtend en één in de middag. U dient minimaal 30 minuten voor aanvang van de behandeling aanwezig te zijn.

Locatie

Het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) vindt u in het souterrain van het ziekenhuis. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en volgt dan route 03 naar MCHZ. U loopt rechtdoor tot u voor de röntgenafdeling staat. Daar neemt u de lift naar het souterrain (-1). Uit de lift direct naar rechts afslaan en de schuifdeur passeren.
U loopt dan de gang in naar MCHZ. U meldt zich bij de balie en neemt vervolgens plaats in de wachtruimte. 

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling is de assistent bij u in de hyperbare behandelkamer aanwezig. De behandeling wordt uitgevoerd door de operator, die buiten de hyperbare behandelkamer via het bedieningspaneel de behandeling coördineert. Door middel van camera’s houdt de operator een oogje in het zeil. Via een geluidsverbinding (knopje boven uw hoofd) kunt u met de operator praten als dat nodig is. Zonodig geeft de operator via de luidsprekers aan u of aan de assistent instructies. Mocht het nodig zijn dan kunt u via een sluis de hyperbare behandelkamer verlaten.

Het verloop van de behandeling

Als alle patiënten hebben plaatsgenomen gaat de deur dicht en wordt de luchtdruk in de kamer verhoogd naar 2½ atmosfeer, wat te vergelijken is met een duik naar 15 meter diepte. Tijdens het op druk brengen zal de temperatuur in de behandelkamer iets stijgen. Dit op druk brengen duurt ongeveer 15 minuten. Als er een druk van 2 ½ atmosfeer bereikt is, zet u een masker op.
Via dit masker, dat sluit over uw neus en mond, gaat u 100% zuurstof inademen. Het masker houdt u tijdens de zuurstof-fase op. Op aanwijzing van de assistent mag u een aantal keren het masker even afzetten. U kunt dan een beetje water drinken. Een andere mogelijkheid is een zogenaamde “hood”. Dit is een voorziening, die u als geheel over uw hoofd plaatst. De totale duur van de behandeling is anderhalf uur.

Als u tijdens de behandeling met hyperbare zuurstof last heeft van tintelende vingers of tenen, wazig zien, transpireren, misselijkheid of trekkingen rond de mond, waarschuwt u het personeel en zet u het masker af.

Mocht u tijdens de behandeling toch nog naar het toilet willen, dan meldt u dit aan de assistent. In de sluis is een klein toilet opgesteld.

Na de behandeling

Na de behandeling verlaat u de hyperbare behandelkamer. U haalt uw persoonlijke bezittingen op uit het kastje en kleedt zich om in de kleedkamer. Na afloop van de behandeling staat er water, koffie of thee klaar voor u.

Vervoerskosten

Voor de declaratie van uw vervoerskosten kunt u van onze medewerkers een overzicht krijgen van het aantal keren dat u bent behandeld.
Uw verzekeringsmaatschappij bepaalt of u in aanmerking komt voor vergoeding van de door u gemaakte kosten.

Welke aandoeningen worden behandeld

In opdracht van het College van Zorgverzekeraars (CVZ) heeft TNO een onderzoek uitgevoerd, welke aandoeningen effectief met hyperbare zuurstof kunnen worden behandeld.

Dit heeft geleid tot de volgende lijst met aandoeningen, die in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar:

 • chronische wonden door bestraling
 • afsterven van botweefsel na bestraling
 • chronische wonden door suikerziekte
 • infecties met afstervende huid
 • antibiotica-ongevoelige ontstekingen van het beenmerg
 • gasgangreen
 • verminderde doorbloeding na transplantatie van huid en/of ledematen
 • lucht- of gasembolie (verstopping van bloedvat door luchtbel)
 • zuurstoftekort in spierweefsel door zware kneuzing (crush-injury)
 • ernstige klachten door verhoogde druk in een deel van het lichaam (compartimentsyndroom)
 • koolmonoxide (CO)-vergiftigingen
 • decompressieziekte bij duikers

Vergoeding Zorgverzekering

De arts hyperbare geneeskunde beoordeelt tijdens het intakegesprek of uw wond (aandoening) in aanmerking komt voor hyperbare zuurstoftherapie.
Hyperbare zuurstoftherapie is opgenomen in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekering.
Het College van Zorgverzekeraars heeft een lijst opgesteld met indicaties die in aanmerking komen voor behandeling met hyperbare zuurstoftherapie. Klik hier om de lijst met indicaties te bekijken.

Cliënt ervaringen

"Hyperbare zuurstoftherapie, re-integratie en een eigen onderneming.

Ik ben 50 jaar, volop in de re-integratie na borstkanker en heb een eigen bedrijf. Even 40 sessies zuurstoftherapie inplannen was een moeilijke beslissing om te nemen. Maar ja, ik kwam me zelf tegen, de re-integratie stagneerde, kreeg schouder- en nekklachten door de strakke littekens in oksel- en amputatiezone en inmiddels was het 3 jaar na het beëindigen van de radiotherapie. Dus dit was het eindstation qua elasticiteit van het bestraalde weefsel en de littekens. En dat ondanks 3 jaar intensief therapie (oedeem/fysio/revalidatie) en zelfmanagement als het volgen van yoga- en pilateslessen (stretchen, ontspanning en spieropbouw), zelfmassage en zwemmen. 
Veel hield me tegen om met de zuurstoftherapie te starten vooral het schuldgevoel om de mensen om me heen weer met meer werk op te zadelen.  Ook wilde ik de reeds behaalde re-integratie uren vasthouden. 
De middagsessie bleek ideaal: van 9.00-11.00 uur werken, naar Goes, in de auto eten, van 12.00-14.00 uur in de tank, naar huis, kopje thee en van 15.30-17.30 uur weer werken. Een strak schema dat goed haalbaar bleek.
De tijd in de tank was een verademing; je kunt deze enorm goed benutten:
1. Me time
2. Je kunt werk-gerelateerde dingen meenemen: zo heb ik een Engelse cursus in het Nederlands vertaald en inmiddels het personeel hierin getraind, de AGV-stukken doorgenomen, een functioneringsgesprek voorbereid, to do-lijstjes gemaakt. 
3. 4 boeken gelezen 
4. Meerdere Seasons gelezen,
5. Muziek geluisterd  
6. Gezellig gebabbeld tussen de zuurstofsessies door.

De resultaten van de hyperbare zuurstoftherapiekuur waren een enorm verbeterde schouderfunctie, zachtere en minder verkleefde littekens, minder oedeem in oksel en arm, soepeler tussenribspieren waardoor de ademhaling beter gaat en het altijd irritante gevoel van de littekens is eindelijk weg. Op mentaal vlak kan ik benoemen dat de ‘mist in mijn hoofd’ (chemobrein) weg is, ik minder snel overprikkeld ben, ik meer prikkels aan kan en een verbeterde concentratie heb. 

Conclusie:
- Laat je niet weerhouden door bezwaren. Je leven staat even overhoop en eenmaal in het nieuwe ritme valt alles erg goed mee.
- Hyperbare zuurstof werkt na een oncologische behandeling: op littekens, radiotherapie-gebied en ook oedeem!!
- Geen verloren tijd. Tijdens de zuurstofsessie kun je je tijd heel effectief besteden.
- Het werkt energie verhogend; wat een verademing, na zo lang zo weinig energie te hebben gehad, lijken de reserves meer dan aangevuld.

Ik kijk terug op een mooie periode met een geweldig eindresultaat dat meer is dan ik durfde hopen. Graag wil ik de verpleegkundigen en de artsen bedanken voor hun zorgvuldige begeleiding, de goede uitleg en de heel fijne sfeer.
Dank jullie wel!”

"Zes jaar geleden werd bij mij borstkanker geconstateerd. Een borstbesparende operatie volgde, als ook chemotherapie en bestralingstherapie. Gelukkig bleek de tumor na dit intensieve behandelingstraject verdwenen te zijn. Twee jaar later voelde ik een kleine verharding in mijn borst wat ook steeds pijnlijker werd. Natuurlijk dacht ik gelijk dat de tumor weer was teruggekomen, maar dit bleek niet het geval. Mijn chirurg attendeerde me toen op de mogelijkheid van hyperbare zuurstoftherapie. Ik had er nog nooit van gehoord, het bleek dat ik deze therapie kon krijgen in het ADRZ in Goes. Aangezien de pijn inmiddels continu voelbaar was in mijn borst en ik daardoor niet meer op mijn zij kon slapen, was ik heel blij om deze therapie te starten. Uiteindelijk heb ik 40 behandelingen gekregen. Het was zeker heel intensief om elke dag te komen naar het ziekenhuis, maar ik heb er veel baat bij gehad. De pijn in mijn borst is helemaal verdwenen, de harde plek voelt veel soepeler aan en ik voel me weer veel energieker”.

“Drie jaar geleden kreeg ik te horen dat ik prostaatkanker had. Ik kreeg chemotherapie en moest ook worden bestraald. Anderhalf jaar na de bestraling merkte ik dat ik ineens bepaalde klachten kreeg die ik nog nooit eerder had gehad. Zo kreeg ik veel vaker aandrang op te moeten plassen met zelfs ook loze aandrang. Dit was heel vervelend want het gebeurde vaak ’s nachts. Ook bleek ik regelmatig bloed te plassen. Dit maakte me erg ongerust en ik sliep slecht.
Na allerlei onderzoeken bleek er gelukkig niets mis te zijn. Mijn uroloog in het ADRZ gaf me toen het advies om hyperbare zuurstoftherapie te volgen.
Ik heb toen eerst een uitgebreid intakegesprek gehad bij dokter van Rees Vellinga. Hij heeft mij heel goed kunnen uitleggen wat de werking van de zuurstoftherapie is en wat de behandeling in zou houden. Ik moest elke middag naar Goes komen en heb uiteindelijk 35 behandelingen gehad in de tank. Omdat we met meerdere mensen tegelijk dagelijks in de tank zaten, werd het zelfs nog gezellig ook, want elke dag zag je meestal dezelfde mensen. Het belangrijkste is, dat ik ’s nachts nu nog maar 1x naar de wc hoef en dat het bloedplassen ook duidelijk is verminderd. De klachten zijn niet verdwenen maar ik voel me er veel beter bij”.

“Al jaren ben ik bekend met wondjes aan mijn voeten omdat ik diabeet ben. Ik weet dat ik vanwege diabetes slechte vaten heb in mijn voeten, dus ik pas goed op dat ik mijn voeten niet stoot. Toch merkte ik dat de wond die ik al twee maanden aan mijn grote teen had, maar niet wilde genezen. De wondverpleegkundige kwam steeds aan huis om de wond goed te verzorgen, maar toch ging de wond niet dicht. Eigenlijk merkte ik dat de blauwe kleur van mijn teen steeds donkerder werd en dat ik er helemaal niet meer op kon staan van de pijn. De vaatchirurg gaf toen aan dat de teen zou moeten worden geamputeerd als dit zo doorging. Daarom gaf ze mij het advies om toch eerst hyperbare zuurstoftherapie te proberen. Met deze therapie zou ik elke dag naar het ziekenhuis in Goes moeten komen. In een grote tank zou ik dan 100% zuurstof inademen via een kapje en daardoor kreeg mijn voet dan de extra zuurstof die zo hard nodig was om mijn wond weer te laten genezen. Het leek me een hele opgave, want ik hoorde dat ik elke dag moest komen en dat de therapie elke keer bijna twee uur duurde. Ik wilde het toch gaan proberen en het is me heel erg meegevallen. De artsen en verpleegkundigen op de afdeling waren erg aardig en behulpzaam. Gelukkig hebben ze daar voor mij het taxivervoer geregeld, daar was ik al heel blij mee. Ik leerde de andere patiënten die ook elke dag werden behandeld, steeds beter kennen en met een paar van hen kon ik het goed vinden, dat was heel fijn. Uiteindelijk is mijn wond aan mijn voet helemaal genezen! Ik moest er wel 38 keer voor komen, maar daardoor heb ik mijn teen kunnen behouden, echt heel blij ben ik ermee!”

“Voor de tweede keer na een paar jaar ben ik weer in de hyperbare zuurstoftank in het ziekenhuis in Goes behandeld. Dit in verband met bestralingsschade in mijn keel. Dit is nodig om er voor te zorgen dat er geen complicaties ontstaan in mijn kaak als mijn vier kiezen worden getrokken . Het maakt nieuwe cellen aan en bevordert de genezing.
Ik merkte na een aantal keer geweest te zijn dat het rond en in mijn stoma in mijn hals al veel rustiger werd, terwijl het normaal geïrriteerd was vanwege de bestraling. Dit komt doordat ik de hyperbare zuurstof via mijn stoma in mijn hals toegediend krijg en niet zoals de anderen via een masker voor hun mond. Deze tank moest ik elke dag bezoeken, zowel voor als na de ingreep. De arts bekeek hoeveel keer nodig was.
Je zit met een groep van ongeveer 8 à 10 personen in de tank en het is in het begin een beetje de kat uit de boom kijken, maar na een aantal keren leer je elkaar beter kennen en wordt het een hecht clubje die zeker een tijd met elkaar doorbrengt. We lezen veel en tussendoor konden we steeds even wat praten met elkaar. Het zijn mensen met allerlei verschillende kwalen. Deze worden dan ook onderling veel besproken.
Ondertussen is de ingreep bij mij gebeurd (vier kiezen laten trekken) en ben ik aan mijn laatste sessies bezig in de tank. Ik heb geen klachten meer gehad, dus is perfect. Ook mijn complimenten naar de dokters en het personeel.
Ja en zodra er weer wat in het hoofdhals gebied moet gebeuren bij mij zal ik weer op de tank aangewezen zijn. Dus dit is niet de laatste keer geweest maar ja, beter voorkomen dan problemen krijgen”.

Verslag van twee duikers: “na een noodstijging van op grote diepte geraken we aan de kant. De hulpdiensten worden gealarmeerd en zijn er in een mum van tijd. Elk apart in een ziekenwagen rijden we naar het ziekenhuis in Goes om herdrukt te worden. Voor we de caisson in gaan worden we onderworpen aan een grondige check up. Na nodige testen mogen we naar de tank. We werden zeer professioneel en vriendelijk ontvangen en kregen eerst duidelijke uitleg over wat er te gebeuren stond.
We zijn gedurende vijf uur herdrukt met 18 meter als grootste diepte. Alle stoelen waren uit de cabine gehaald zodat we op de twee brancards naar binnen gereden konden worden. Tijdens de herdrukking was de arts permanent  aanwezig om ons te helpen mocht dat nodig zijn. Aangezien het al laat was, toen we uit de “tank” kwamen, bleven we overnachten in het ziekenhuis. De volgende morgen gingen we dan nog eens voor een kortere periode van een kleine twee uur met de andere patiënten in de tank op druk. Het was een zeer gemoedelijke sfeer die het “verplichte” bezoek voor ons zeer aangenaam maakt.
Een bezoek aan de “tank” is niet iets wat je plant, maar hier word je zeker professioneel en vriendelijk geholpen. Een positieve ervaring!

"Hyperbare zuurstoftherapie, re-integratie en een eigen onderneming.

Ik ben 50 jaar, volop in de re-integratie na borstkanker en heb een eigen bedrijf. Even 40 sessies zuurstoftherapie inplannen was een moeilijke beslissing om te nemen. Maar ja, ik kwam me zelf tegen, de re-integratie stagneerde, kreeg schouder- en nekklachten door de strakke littekens in oksel- en amputatiezone en inmiddels was het 3 jaar na het beëindigen van de radiotherapie. Dus dit was het eindstation qua elasticiteit van het bestraalde weefsel en de littekens. En dat ondanks 3 jaar intensief therapie (oedeem/fysio/revalidatie) en zelfmanagement als het volgen van yoga- en pilateslessen (stretchen, ontspanning en spieropbouw), zelfmassage en zwemmen.
Veel hield me tegen om met de zuurstoftherapie te starten vooral het schuldgevoel om de mensen om me heen weer met meer werk op te zadelen.  Ook wilde ik de reeds behaalde re-integratie uren vasthouden.
De middagsessie bleek ideaal: van 9.00-11.00 uur werken, naar Goes, in de auto eten, van 12.00-14.00 uur in de tank, naar huis, kopje thee en van 15.30-17.30 uur weer werken. Een strak schema dat goed haalbaar bleek.
De tijd in de tank was een verademing; je kunt deze enorm goed benutten:
1. Me time
2. Je kunt werk-gerelateerde dingen meenemen: zo heb ik een Engelse cursus in het Nederlands vertaald en inmiddels het personeel hierin getraind, de AGV-stukken doorgenomen, een functioneringsgesprek voorbereid, to do-lijstjes gemaakt.
3. 4 boeken gelezen
4. Meerdere Seasons gelezen,
5. Muziek geluisterd 
6. Gezellig gebabbeld tussen de zuurstofsessies door.

De resultaten van de hyperbare zuurstoftherapiekuur waren een enorm verbeterde schouderfunctie, zachtere en minder verkleefde littekens, minder oedeem in oksel en arm, soepeler tussenribspieren waardoor de ademhaling beter gaat en het altijd irritante gevoel van de littekens is eindelijk weg. Op mentaal vlak kan ik benoemen dat de ‘mist in mijn hoofd’ (chemobrein) weg is, ik minder snel overprikkeld ben, ik meer prikkels aan kan en een verbeterde concentratie heb. 

Conclusie:
- Laat je niet weerhouden door bezwaren. Je leven staat even overhoop en eenmaal in het nieuwe ritme valt alles erg goed mee.
- Hyperbare zuurstof werkt na een oncologische behandeling: op littekens, radiotherapie-gebied en ook oedeem!!
- Geen verloren tijd. Tijdens de zuurstofsessie kun je je tijd heel effectief besteden.
- Het werkt energie verhogend; wat een verademing, na zo lang zo weinig energie te hebben gehad, lijken de reserves meer dan aangevuld.

Ik kijk terug op een mooie periode met een geweldig eindresultaat dat meer is dan ik durfde hopen. Graag wil ik de verpleegkundigen en de artsen bedanken voor hun zorgvuldige begeleiding, de goede uitleg en de heel fijne sfeer.

Dank jullie wel!”

bannerimage

Contact Informatie

0113-234290
E-mail: info@hyperbaarcentrum.nl

Bezoekadres

ADRZ locatie Goes (route 03)
's-Gravenpolderseweg 114
4462 RA Goes

Postadres

MCHZ
Postbus 50
4460 AB Goes

Contact