Ondervindt u klachten na het volgen van radiotherapie? Heeft u last van pijn, zwelling, vermoeidheid, bewegingsbeperkingen? Hyperbare zuurstoftherapie kan helpen deze restklachten effectief te bestrijden.
Wat is de oorzaak van bestralingspijn of late radiatieschade?
Wanneer u vanwege een tumor bent bestraald, is het ondanks de uiterst zorgvuldige behandeling van de radiotherapeut, mogelijk dat u klachten krijgt. Deze klachten ontstaan veelal pas na maanden of zelfs na jaren. De klachten zijn het gevolg van beschadigd bestraald weefsel. Hier is te weinig zuurstof aanwezig om het weefsel zelfstandig te laten herstellen.
Klachten bestraalde kanker
Afhankelijk van de locatie van de tumor, kunnen na bestraling deze klachten optreden:
- Bestraalde BORST tumor:
Pijnlijke en/of harde schijf in borst (meestal pas na jaren voelbaar), slecht genezende wond aan bestraalde borst, oedeem, pijn en beperking bij bewegingen arm, spontane ribbreuk. - Bestraalde PROSTAAT of BLAAS tumor:
Pijn tijdens plassen, bloed bij plassen, bloedstolsels bij plassen, incontinentie, vaak plassen, loze sterke aandrang, darmklachten als gevolg van bestraling. - Bestraalde DARM tumor:
Bloed bij ontlasting, pijn en kramp bij ontlasting, bloedstolsels , veel diarree, incontinent voor ontlasting, loze sterke aandrang. - Bestraalde Baarmoederhalskanker:
Pijn in onderbuik, pijn tijdens plassen, pijn tijdens ontlasting, pijn tijdens het zitten, bloed bij plassen, bloedstolsels bij plassen, bloed bij ontlasting, vaak plassen, diarree, loze aandrang. - Bestraalde KAAK/HOOFD/HALS tumor:
Slikklachten, zeer droge mond, smaakverlies, pijn, loszittende tanden/kiezen, verhard weefsel in hals/gezicht, spontane kaakbreuk, slecht genezende wond, heesheid van stem, stijve en pijnlijke nek.
Effecten hyperbare zuurstoftherapie tegen bestralingspijn
Door inademing van 100% zuurstof onder verhoogde druk komt er direct twaalf keer zoveel zuurstof in het bloed. Dit wordt vervolgens door de bloedsomloop aangeboden in het beschadigde weefsel en heeft als direct gevolg:
- Weefselherstel wordt gestimuleerd, doordat er zich nieuwe bloedvaatjes vormen in kwetsbaar weefsel
- Witte bloedvaatjes worden geactiveerd en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd waarna het weefsel zich kan herstellen
- Pijnklachten in bestraald weefsel verminderen of verdwijnen
- Bestraald weefsel versoepelt
- Zwelling bij oedeem neemt af
- De algehele doorbloeding verbetert
Patiënten met bestralingsklachten beoordelen MCHZ met 8,5
Patiënten met klachten na bestraling merken een sterke verbetering na het volgen van de hyperbare zuurstoftherapie. Dit meten wij door regelmatig onderzoek uit te voeren, regelmatig met de patiënt overleg te hebben over de voortgang van de klachten en aan het einde van de behandelreeks de resultaten d.m.v. speciale vragenlijsten in kaart te brengen. Uit internationale studies is gebleken dat 80% van patiënten die behandeld is met hyperbare zuurstoftherapie, tevreden is over het resultaat.
Patiënten met bestralingsklachten beoordelen de behandeling bij MCHZ met een rapportcijfer van 8,5. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat onze patiënten zeer tevreden zijn over hun kwaliteit van leven na de totale behandeling. Hier kunt u deze resultaten van MCHZ bekijken.
In onze patiëntenervaringen kunt u meer lezen over de ervaringen van ex-patiënten. Ook kunt u lezen over het verloop van een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie.
Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?
Wanneer u zich afvraagt of uw aandoening in aanmerking komt voor behandeling, bekijk dan de volledige lijst ‘indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie, die worden vergoed vanuit de basisverzekering’ en door alle zorgverzekeraars worden erkend.
U kunt vervolgens een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek met onze artsen. Een verwijsbrief is niet nodig. Wilt u voor dit intake-gesprek uw zorgpas meenemen, uw ID-pasje, de eventuele verwijsbrief (als u deze toch heeft) en een lijst met medicijnen die u gebruikt? De arts zal een vragenlijst met u doornemen en een lichamelijk onderzoek doen. In sommige gevallen zal ook een zuurstofmeting door de huid plaatsvinden (transcutane zuurstofmeting).
Komt u inderdaad in aanmerking voor deze therapie, dan zal onze arts vervolgens gelijk met uw specialist of huisarts contact opnemen voor overleg en voor een verwijsbrief.
Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met een van onze artsen.
Benieuwd naar onze folders? Bekijk of download hier de folders.