Long-Covid RTL nieuws

Waarom heeft jouw lichaam zuurstof nodig?

Je ademt in en uit. Soms heel bewust, maar meestal denk je er niet over na. Het gaat vanzelf. De lucht die je inademt bestaat voor 21 procent uit zuurstof. Maar waarom heb je zuurstof nodig en wat gebeurt er als je onvoldoende binnenkrijgt?

De zuurstof die je inademt komt via je longen in je bloed terecht. Het bloed stroomt door heel het lichaam en geeft onderweg zuurstof af aan jouw cellen. In die cellen zitten mitochondriën. Dat zijn een soort energiecentrales die jouw voedsel verbranden met behulp van zuurstof. Zo wordt er energie geproduceerd. Die energie hebben jouw cellen nodig om goed te functioneren. Zonder energie werkt er niets meer in jouw lichaam.

Genezing

Daarnaast speelt zuurstof een belangrijke rol in het genezingsproces. In de eerste plaats is zuurstof erg belangrijk bij de aanmaak van collageen. Dit is een soort lijm die wonden dichtmaakt en littekenweefsel vormt. Bovendien stimuleert zuurstof het lichaam om kleine bloedvaten aan te maken in de wond, waardoor er nog meer zuurstof wordt aangevoerd. Zo krijg je een sneeuwbaleffect dat het herstel versnelt.

Tijdens de genezing heeft jouw lichaam ook witte bloedcellen nodig. Die zijn namelijk in staat om verkeerde bacteriën, virussen en schimmels te doden. Dat voorkomt infecties en is dus belangrijk voor een goed herstel. Om hun werk te kunnen uitvoeren, hebben witte bloedcellen zuurstof nodig.

Zuurstof voor herstel

Nu je het bovenstaande hebt gelezen, begrijp je ook dat beschadigingen, zoals wonden, langzaam of zelfs helemaal niet genezen als er onvoldoende zuurstof bij komt. Dit kan voorkomen bij mensen met diabetes. Door verminderde doorbloeding in hun voeten, komt er te weinig zuurstof in de voet, waardoor kleine wondjes niet of nauwelijks genezen of zelfs gaan ontsteken. 

Ook na bestraling tegen kanker kan er schade ontstaan aan cellen, weefsels en bloedvaten. Omdat daardoor onvoldoende zuurstof wordt aangevoerd, kunnen deze beschadigingen niet of nauwelijks herstellen. Zo kunnen na de bestraling vervelende klachten ontstaan, zoals pijn, zwellingen, bloedingen en minder goed kunnen bewegen. 

Even diep inademen lost dit probleem niet op. Gelukkig bestaat er wel hyperbare zuurstoftherapie, een medische behandeling die bijdraagt aan genezing en herstel door zuurstof.

Aandoeningen

De meeste mensen kennen hyperbare zuurstoftherapie als dé behandeling voor duikslachtoffers. Maar er zijn veel meer aandoeningen waarbij hyperbare zuurstoftherapie kan helpen, zoals chronische wonden bij diabeteskoolmonoxidevergiftiging, klachten na bestraling of ernstig trauma, zoals een verbrijzelde vinger. Je leest er alles over onze website.

Recente berichten

Waarom heeft jouw lichaam zuurstof nodig?

...

Onze collega Belinda beklimt de Alpe d’Huez voor kankeronderzoek

Onze collega Belinda beklimt op 5 juni de Alpe d’Huez voor KWF Kankerbestrijding. Als operator/begeleider bij het MCHZ ziet ze dagelijks wat kanker met mensen ...

Duiker in problemen bij defensietraining in Scharendijke

...
Scroll naar boven