Ischemie door trauma, crush-letsel, compartimentsyndroom

Bij een ernstig (compressie-)trauma (crush-letsel) kan grote weefselschade ontstaan.  Zowel door het directe trauma als door een secundaire ischemie-reperfusieschade, kan functiebeperking of verlies van het betrokken gebied resulteren. Hetzelfde geldt ook bij een compartimentsyndroom of gecompromitteerde circulatie na een operatie zoals bijv. een lap-reconstructie of re-transplantatie na een amputatie.

Het vroegtijdig behandelen met hyperbare zuurstoftherapie kan als aanvulling op een chirurgische behandeling de genezing ondersteunen en functioneel herstel versnellen.

Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie bij crush-letsel, compartimentsyndroom en gecompromitteerde circulatie na trauma of operatie?

Hyperbare zuurstoftherapie werkt via verschillende mechanismen bij ernstige verwondingen met gecompromitteerde circulatie. De belangrijkste effecten zijn  hyperoxygenatie, vermindering van oedeem, verbetering van de infectieafweer en bestrijding, vorming van nieuwe bloedvaten en vermindering van vrije radicalen. Zo ondersteunt hyperbare zuurstoftherapie de behandeling en genezing.

Wilt u meer weten?

In het MCHZ staan wij 24/7 paraat voor acute behandelindicaties. Bij twijfel of in het geval van doorverwijzing kan er altijd overlegd worden met de dienstdoende hyperbaar arts. Neem hiervoor contact op.

Meer informatie over Hyperbare Zuurstoftherapie kunt u vinden in de informatiefolder “Alles wat u weten wilt over Hyperbare Zuurstoftherapie”.

Bent u zich als patiënt nog aan het oriënteren of Hyperbare Zuurstoftherapie voor u een zinvolle behandeling kan zijn of heeft u nog vragen dan bent u van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek of telefonisch overleg. Ook dan kunt u gerust contact opnemen met het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie.

Scroll naar boven