Ervaart u langdurige klachten (meer dan 3 maanden) nadat u een COVID-19 infectie heeft gehad?
Dit wordt long-COVID genoemd of het post-COVID-syndroom. Lees hier hoe hyperbare zuurstoftherapie kan helpen om de langdurige klachten van een COVID-besmetting te verminderen.
Gespecialiseerd in hyperbare zuurstoftherapie
Het MC hyperbare zuurstoftherapie in Goes is gevestigd in het Adrz ziekenhuis. Naast de reguliere behandelingen zijn wij ook 24/7 beschikbaar voor duikongevallen en koolmonoxidevergiftigingen in Nederland.
Sinds medio 2022 gebruiken wij de hyperbare zuurstoftherapie ook voor de behandeling van long-COVID. De resultaten van de behandeling van long-COVID patiënten zijn hoopgevend. Met de hyperbare zuurstoftherapie worden goede resultaten behaald bij de behandeling van klachten die horen bij het long-COVID syndroom, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Er is sprake van long-COVID of post COVID als de klachten na drie maanden nog steeds niet zijn verdwenen. Die tijdsduur is daarom een belangrijke voorwaarde voor de behandeling met onze therapie.
Patiënten ervaren in het algemeen afname van de klachten en volledig herstel na de behandeling van long-COVID met hyperbare zuurstoftherapie.
Eerst en vooral voorziet de behandeling met hyperbare zuurstof het lichaam en de weefsels van extra zuurstof. De behandeling vindt plaats bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. U wordt behandeld in een hyperbare behandelkamer, waar de luchtdruk kan worden verhoogd. Doordat u de zuurstof onder druk inademt neemt uw lichaam 12 x meer zuurstof op dan de normale hoeveelheid. Weefsels worden hierdoor beter van zuurstof voorzien.
Ervaringen patiënten met hyperbare zuurstoftherapie bij long-COVID
Lees hier over verschillende ervaringen van patiënten met hyperbare zuurstoftherapie bij long-COVID.
- ‘De behandeling heeft al mijn verwachtingen overtroffen’
- ‘Voor ik startte met de hyperbare zuurstoftherapie gaf ik mijn leven een drie, maar nu verdient het echt weer een zeven’
- ‘Behandeling in zuurstoftank lijkt redding voor long-COVID patiënt’
- Ina kreeg post-COVID ‘Ik liep het risico om volledig arbeidsongeschikt te raken, maar toen startte ik met hyperbare zuurstoftherapie’
- In de podcast Virusfeiten van de EO en NPO Radio 1 praat Diederik Gommers over de toepassing van hyperbare zuurstoftherapie bij patiënten met long-COVID. De hele aflevering met Tijs van den Brink, Marion Koopmans en Rianne van der Linden is te luisteren op Spotify.
Hoe kan hyperbare zuurstoftherapie herstel bij long-COVID beïnvloeden?
Hyperbare zuurstoftherapie verhoogt het zuurstofaanbod in het lichaam en alle weefsels, bevordert het aanmaken van nieuwe bloedvaten (angiogenese) en zorgt voor een betere doorbloeding. Verder bevordert hyperbare zuurstoftherapie het immuun antwoord van het lichaam en bestrijdt infecties. Er zijn ook aanwijzingen dat beschadigingen van de hersenen en zenuwen direct positief beïnvloed worden (neurogenese).
Meer weten?
Wilt u meer weten over de behandeling van long-COVID klachten met hyperbare zuurstoftherapie? Stel ons uw vragen, dan nemen we snel contact met u op.
Achtergrondinformatie | Is er wetenschappelijk bewijs voor de behandeling van long-COVID klachten met hyperbare zuurstof therapie?
De algemene effecten van hyperbare zuurstoftherapie zijn bewezen en daarom wordt de behandeling al lang toegepast bij verschillende soorten klachten waar sprake is van minder zuurstofaanbod in weefsels zoals koolmonoxidevergiftiging, klachten na bestraling, niet genezende diabetische wonden en bij bepaalde infecties.
Het long-COVID/post COVID-syndroom is echter een vrijwel nieuw fenomeen en daarom is er nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van hyperbare zuurstoftherapie op het herstel van deze klachten.
Na een aantal publicaties werd op 12 juli in “Scientific Reports” (Nature portfolio) een randomized controlled trial gepubliceerd over de behandeling van long-COVID patiënten met hyperbare zuurstoftherapie. Zie: https://www.nature.com/articles/s41598-022-15565-0, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35168680/ en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34862223/.
De uitkomst van dit onderzoek laat een positief effect zien op cognitieve functies ten opzichte van de placebogroep. Dit lijkt een belangrijke ontwikkeling in het zoeken naar evidence voor de mogelijke behandeling van long-COVID met hyperbare zuurstoftherapie. De indicatie is in Nederland nog niet erkend. De Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde (NVvHG) is echter van mening dat met het verschijnen van deze studie een basis werd gelegd om te verkennen of, onder bepaalde condities, ook in Nederland behandeling mogelijk is.
Helaas valt de behandeling van Long-COVID met hyperbare zuurstoftherapie niet onder de zorg in het basispakket. Dit betekent dat de zorgverzekeraars de behandeling (op dit moment) niet vergoeden. Hierover vindt momenteel nog overleg plaats met betrokken instanties.
De kosten van hyperbare zuurstoftherapie zijn wel aftrekbaar als uitgaven voor specifieke zorgkosten, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. Lees hier meer.