Eddy en Belinda paneel

Chronische en complexe (voet)wonden door Diabetes Mellitus

Bent u suikerpatiënt met een wond aan uw voet die niet geneest, ook niet met goede wondzorg? Hyperbare zuurstoftherapie kan heel goed helpen.

Wat is de oorzaak van een diabetische wond?

Mensen met suikerziekte hebben constant verhoogde bloedsuikerwaarden. Hierdoor vermindert de doorstroming van hun bloedvaten en de aanvoer van zuurstofrijk bloed. Weefsel sterft af, collageen wordt minder snel aangemaakt en de kans op bacteriële infecties neemt toe. Het gevolg: slecht of niet-genezende wonden. Meestal aan de voeten en onderbenen.

Klachten bij een diabetische voet

Bent u een suikerpatiënt, dan herkent u zich wellicht in (een van) de volgende klachten:

  • Voetwond geneest niet
  • Voetwond is diep
  • Ontsteking van het bot
  • Al veel wondzorg gehad
  • Voet is gezwollen
  • Voet is vaak gevoelloos
  • Lopen gaat moeizaam

Diabetische voetwonden en de effecten van hyperbare zuurstoftherapie

Wondgenezing wordt sterk gestimuleerd door toevoer van voldoende zuurstof. Er zijn echter plekken in ons lichaam waar niet of nauwelijks zuurstof is of komt. Hyperbare zuurstoftherapie is de methode om het zuurstoftekort op te heffen. Veel patiënten met diabetische voetwonden zijn volledig hersteld na het volgen van de hyperbare zuurstoftherapie bij Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie in het ADRZ in Goes (onderdeel van Erasmus MC).

Mijn ervaring met hyperbare zuurstoftherapie
Ex-patiënten met diabetische voetwonden aan het woord

Tijdens de therapie krijgt u als patiënt 100% zuivere zuurstof toegediend via een masker. Dit gebeurt onder een verhoogde druk van 2,4 atmosfeer in een hogedrukkamer, de hyperbare kamer. Door inademing van 100% zuurstof onder verhoogde druk komt er direct twaalf keer zoveel zuurstof in het bloedplasma.

Via de bloedsomloop bereikt dit de niet genezende wond of infectie met als resultaat:

  • Rondom de wond worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, waardoor de doorbloeding verbetert.
  • Witte bloedlichaampjes in het afstervende wondweefsel worden gestimuleerd. Deze voeren het geïnfecteerde weefsel in de wond af.
  • Bacteriën raken uit balans en sterven. De infecties verdwijnen daarmee.
  • De werking van antibiotica wordt versterkt door de actieve opname van antibiotica in de cel met hyperbare zuurstoftherapie.

Al deze factoren dragen bij aan het stimuleren van de wondgenezing. Tijdens de behandelperiode kan de wond zich blijvend herstellen (tot 100%) en zullen mogelijke pijnklachten en zwellingen verdwijnen.

De behandeling met hyperbare zuurstoftherapie is een aanvullende behandeling en wordt in overleg met uw behandelend specialist ingezet en afgestemd.

Lees meer over de behandeling

Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Wanneer u zich afvraagt of uw aandoening in aanmerking komt voor behandeling, bekijk dan de volledige lijst ‘Indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie, die worden vergoed vanuit de basisverzekering’ en door alle zorgverzekeraars worden erkend.

U kunt vervolgens een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek met onze artsen. Een verwijsbrief is niet nodig. Wilt u voor dit intake-gesprek uw zorgpas meenemen, uw ID-pasje, de eventuele verwijsbrief (als u deze toch heeft) en een lijst met medicijnen die u gebruikt? De arts zal een vragenlijst met u doornemen en een lichamelijk onderzoek doen. In sommige gevallen zal ook een zuurstofmeting door de huid plaatsvinden (transcutane zuurstofmeting).
Komt u inderdaad in aanmerking voor deze therapie, dan zal onze arts vervolgens gelijk met uw specialist of huisarts contact opnemen voor overleg en voor een verwijsbrief.

Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met een van onze artsen.