Klachten bij bestraalde kanker in het hoofd/halsgebied

Wanneer u bestraald bent in verband met kanker hoofd-halsgebied, kunt u ondanks de uiterst zorgvuldige behandeling van de radiotherapeut, restklachten overhouden. Deze klachten ontstaan veelal pas na maanden of zelfs na jaren en zijn het gevolg van beschadigde vaten, weefsel en cellen. Samenvattend is er sprake van een situatie waarbij te weinig zuurstof aanwezig is in het beschadigde gebied om uit zichzelf te kunnen herstellen. 

Patiënten aan het woord:

Meneer Nimwegen werd behandeld met hyperbare zuurstoftherapie voor klachten na bestraling in het hoofd/halsgebied

A.J. van Nimwegen

Vanwege slokdarmkanker onderging meneer van Nimwegen 35 bestralingen in het halsgebied met de nodige beschadiging tot gevolg. “Mijn smaak en stem waren totaal weg, om maar niet te spreken van de hoeveelheid taai slijm die het doorslikken van voedsel alleen maar moeilijker maakte. Ik heb gemerkt dat het slikken zachtjes aan minder pijn veroorzaakte en na langere tijd ook de hoeveelheid taai slijm erg verminderde. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik deze behandeling, begeleidt door een team van gedreven en deskundige mensen die hun patiënten met alle egards behandelen, ben aangegaan.”

Linda werd behandeld met hyperbare zuurstoftherapie voor klachten na bestraling in het hoofd/halsgebied

Linda Smit

“Na onderzoek werd de diagnose mondbodemkanker gesteld. Uiteindelijk brak mijn kaak door de combinatie van 2 keer implantaten, bestralingsgebied en inmiddels kreeg ik ook een fistel onder de kaak waardoor mijn eten rechtstreeks eruit kwam. In november 2018 kreeg ik een nieuwe kaak uit een bot uit mijn enkel. Dit ging deels ook helemaal fout doordat de nieuwe huid afstierf en ik dus naar huis ging met een gat in mijn kaak en een maagsonde. De dag na thuiskomst gelijk weer gestart met de zuurstof en na 20 keer was mijn kaak weer dicht. De zuurstof heeft mij lichamelijk maar zeker ook psychisch veel geholpen want ik kan weer in de spiegel kijken.”
Leo werd behandeld met hyperbare zuurstoftherapie voor klachten na bestraling in het hoofd/halsgebied

Leo Scheltema

“In 2016 heb ik keelkanker gehad, 26 bestralingen ondergaan. Maar in de afgelopen jaren kreeg ik steeds meer klachten. Mijn nek werd steeds pijnlijker, kon hem op het laatste niet meer bewegen. Alles zat steeds vaster. Gedurende de weken dat ik de therapie heb gevolgd zijn heel veel van mijn klachten verdwenen. Mijn nek is weer compleet soepel, de smaak is enorm verbeterd. Kortom: het is de beste beslissing geweest om aan deze zuurstoftherapie deel te gaan nemen. Het is zeer intensief, maar absoluut de moeite waard.”

Behandeling met Hyperbare Zuurstoftherapie kan de genezing en herstel bevorderen wanneer u een of meerdere van de onderstaande klachten ervaart

Bij klachten na bestraling is er sprake van een zuurstoftekort. Door de behandeling met Hyperbare Zuurstoftherapie komt er 12 keer zoveel zuurstof in het lichaam terecht en kan er weer voldoende zuurstof in het weefsel belanden wat leidt tot een normale functie van weefsel en cellen.

In het bestraald weefsel zorgt de verhoogde zuurstofconcentratie o.a. ervoor dat

Bij een geplande tandextractie of operatie in het bestraalde gebied wordt Hyperbare Zuurstoftherapie ook preventief toegepast om een slechte genezing te helpen voorkomen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Hyperbare Zuurstoftherapie kunt u vinden in de informatiefolder “Alles wat u weten wilt over Hyperbare Zuurstoftherapie”.

Meer informatie over Hyperbare Zuurstoftherapie bij klachten na bestraling in het hoofd/halsgebied kunt u vinden in de informatiefolder “klachten na bestraald gezwel in mond-, kaak-, hoofd- of halsgebied”.

Bent u zich als patiënt nog aan het oriënteren of Hyperbare Zuurstoftherapie voor u een zinvolle behandeling kan zijn of heeft u nog vragen dan bent u van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek of telefonisch overleg. Ook dan kunt u gerust contact opnemen met het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie.

Scroll naar boven