Zuurstoftank binnen

Hyperbare zuurstoftherapie: de behandeling stap voor stap

  • Tijdens het intakegesprek bespreekt u uw klachten met een van onze artsen. Vervolgens bepalen we of hyperbare zuurstoftherapie voor u de juiste route is.
  • Indien onze therapie voor u de juiste route is, nemen we de behandeling gedetailleerd met u door en stellen in overleg een tijdsschema op voor uw behandeltraject.
  • U wordt vanaf de startdatum dagelijks behandeld, met uitzondering van de weekeinden. Een behandeltraject bestaat gemiddeld uit ongeveer 40 sessies (ongeveer acht weken), afhankelijk van de soort en ernst van de aandoening. U zult steeds op een vaste tijd worden behandeld. U kunt zowel in de ochtend, in de middag en ook in de namiddag worden ingedeeld.
  • Iedereen wordt een half uur voor aanvang verwacht in het centrum.
  • Tijdens elke behandeling draagt iedereen katoenen blauwe kleding die wij u geven.
  • Ook krijgt iedereen schone witte katoenen sokken van MCHZ om te dragen tijdens elke behandeling.
  • Als u met de behandeling start, zal een verpleegkundige u verwelkomen, u de katoenen kleding geven en mag u zich omkleden. Zij zal naast u zitten en u tijdens de behandeling goed in de gaten houden en uw eventuele vragen beantwoorden. Zij zal u goed uitleggen hoe u het masker moet gebruiken.
  • Het is belangrijk dat u tijdens de start van elke behandeling uw oren kunt klaren. De luchtdruk zal namelijk heel langzaam worden opgebouwd in de kamer en dit voelt u dan in uw oren. Dit drukgevoel kunt u verhelpen door even te slikken, op een snoepje te zuigen, te gapen of te klaren. Wij zullen u dat goed uitleggen tijdens de behandeling.
  • Tijdens elke behandeling houdt de operator u heel goed in de gaten via beeldschermen. Mocht u zich ineens niet lekker voelen en u wilt de hoge drukkamer verlaten, dan is dat altijd mogelijk.
  • Tijdens de behandeling neemt u, onder begeleiding en samen met andere patiënten plaats in onze hoge drukkamer. Deze is voorzien van twaalf comfortabele stoelen. Indien zitten in deze stoelen niet mogelijk is, neemt u in een bed of rolstoel plaats in de hoge drukkamer.
  • Zuurstof heeft invloed op de brandbaarheid van een groot aantal materialen. Het is voor uw veiligheid van belang dat u zich houdt aan ons strikte veiligheidsprotocol:
    Het is verboden om de volgende voorwerpen tijdens de behandeling mee te nemen: lucifers, aansteker, vulpen, spuitbusje, make-up, haarlak, crèmes, elektrisch apparaten en horloges.
  • Gedurende een behandelsessie ademt u, via een masker, 100% zuurstof in.
  • Elke behandeling duurt bijna twee uur, met vier keer een korte pauze. Tijdens elke pauze kunt u even een slokje water drinken.
  • U kunt gedurende de behandeling rustig lezen, puzzelen of muziek luisteren.
  • U ondergaat de behandeling met een nagenoeg vaste groep mensen op steeds dezelfde tijd. Aangezien u niet allemaal tegelijk van start gaat en de duur van het behandeltraject onderling kan verschillen, komt er soms een nieuwe patiënt bij of valt er iemand af.
  • Voor acute patiënten die direct behandeld moeten worden, zou het in een uitzonderingsgeval kunnen voorkomen dat een dagelijkse behandeling voor u een keer niet kan doorgaan. Mocht zich dit voordoen dan zult u hierover z.s.m. geïnformeerd worden.

Patiëntervaringen

Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Wanneer u zich afvraagt of uw aandoening in aanmerking komt voor behandeling, bekijk dan de volledige lijst ‘Indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie, die worden vergoed vanuit de basisverzekering’ en door alle zorgverzekeraars worden erkend.

U kunt vervolgens een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek met onze artsen. Een verwijsbrief is niet nodig. Wilt u voor dit intake-gesprek uw zorgpas meenemen, uw ID-pasje, de eventuele verwijsbrief (als u deze toch heeft) en een lijst met medicijnen die u gebruikt? De arts zal een vragenlijst met u doornemen en een lichamelijk onderzoek doen. In sommige gevallen zal ook een zuurstofmeting door de huid plaatsvinden (transcutane zuurstofmeting).
Komt u inderdaad in aanmerking voor deze therapie, dan zal onze arts vervolgens gelijk met uw specialist of huisarts contact opnemen voor overleg en voor een verwijsbrief.

Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met een van onze artsen.