Balie folders

Bij welke klachten en aandoeningen (indicaties) helpt hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie wordt succesvol ingezet bij de volgende aandoeningen:

  • Klachten en/of pijn na bestraling:
    Na het bestralen van kwaadaardige cellen is het mogelijk dat u bepaalde restklachten overhoudt. Soms ontstaan bepaalde klachten pas na verloop van tijd (kan zelfs pas na jaren). Zij zijn het gevolg van beschadiging van (ook) gezond weefsel in het bestraalde gebied. Deze beschadiging kan tot (pijn)klachten lijden omdat de bloedvaatjes in dit gebied ook zijn stuk bestraald. Het gevolg? Zuurstof kan het kwetsbare weefsel onvoldoende bereiken en daardoor niet herstellen.
  • Diabetische wonden:
    Bij diabeten zijn de kleine bloedvaatjes aangetast. Dit veroorzaakt een slechte doorbloeding, waardoor de zuurstofvoorziening ernstig tekortschiet. Hierdoor ontstaat een chronische wond die weinig activiteit heeft om te herstellen.
  • Weke delen infecties:
    In sommige gevallen kunnen bacteriën in het onderhuids bindweefsel nestelen. De bacteriën vermenigvuldigen zich dan snel, waardoor acute pijn, roodheid en zwelling in de weefsels ontstaan. Dit kan zich o.a. voordoen bij huidtransplantaties. Snel behandelen is dan geboden. De zuurstof remt de bacteriegroei en maakt de opname van antibiotica mogelijk.
  • Crushletsel:
    Deze worden veroorzaakt door hoogenergetische trauma’s, waarbij weefsels ernstig beschadigd raken en botten op meerdere plaatsen breken. Men spreekt dan van gecompliceerde botbreuken met forse zwelling. Om de weefselfunctie te herstellen, is snelle toevoer van zuurstof noodzakelijk. Daarnaast dient de zwelling zo snel mogelijk verminderd te worden, om een efficiënte zuurstoftoevoer mogelijk te maken.
  • Acute ischemie:
    Is een acuut verminderde bloedvoorziening naar organen of weefsels met als gevolg een acuut tekort aan zuurstof en voedingsstoffen.
  • Compartimentssyndroom:
    Een verstoring van de bloedtoevoer door zwelling binnen een ‘compartiment’ in het lichaam (meestal een ledemaat), waardoor de bloedvaten worden dichtgedrukt en de zuurstofvoorziening gestopt wordt. Acute medische zorg is dan noodzakelijk.
  • Caissonziekte:
    Decompressieziekte of duikersziekte is een ziektebeeld dat zich kan voordoen bij duikers die te snel naar de oppervlakte terugkeren, en als gevolg daarvan belletjes in de bloedbaan krijgen.

Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?

Wanneer u zich afvraagt of uw aandoening in aanmerking komt voor behandeling, bekijk dan de volledige lijst ‘Indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie, die worden vergoed vanuit de basisverzekering’ en door alle zorgverzekeraars worden erkend.

U kunt vervolgens een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek met onze artsen. Een verwijsbrief is niet nodig. Wilt u voor dit intake-gesprek uw zorgpas meenemen, uw ID-pasje, de eventuele verwijsbrief (als u deze toch heeft) en een lijst met medicijnen die u gebruikt? De arts zal een vragenlijst met u doornemen en een lichamelijk onderzoek doen. In sommige gevallen zal ook een zuurstofmeting door de huid plaatsvinden (transcutane zuurstofmeting).
Komt u inderdaad in aanmerking voor deze therapie, dan zal onze arts vervolgens gelijk met uw specialist of huisarts contact opnemen voor overleg en voor een verwijsbrief.

Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met een van onze artsen.

Meer weten over de resultaten van hyperbare zuurstoftherapie?
Bekijk of lees meer over de patiëntervaringen