Artsen MCHZ

Behandeling Long-COVID: informatie voor medisch specialisten

“Tijdens de behandeling ademen patiënten honderd procent zuurstof in bij een druk die rond 2,5 keer hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een speciale drukkamer. Door de verhoogde druk kan je lichaam ongeveer 12 maal zoveel zuurstof opnemen en gaat de zuurstof in het bloedplasma in oplossing. Hyperbare Zuurstoftherapie is een therapie die al tientallen jaren bestaat voor onder andere de behandeling van duikongevallen, koolmonoxidevergiftiging en bepaalde infecties. Ook voor de therapie van andere indicaties waarbij sprake is van zuurstofgebrek in de weefsels, zoals bij weefselschade door bestraling en de behandeling van complexe of diabetische wonden is er bewezen effect voor de toepassing. Deze behandelingen zijn dan ook verzekerde indicaties en worden door de zorgverzekeraar vergoed”, aldus Christian Heringhaus, arts hyperbare geneeskunde.

Sinds de zomer afgelopen jaar is er een grote groep patiënten bij gekomen. In een in juli 2022 verschenen, goed opgezette Israëlische studie met in totaal 73 deelnemers werd het effect van hyperbare Zuurstoftherapie bij het Post-COVID-syndroom (Long-COVID) onderzocht. Patiënten die waren behandeld met hyperbare zuurstoftherapie ervaarden een aanzienlijke verbetering van zowel hun cognitieve klachten, slaap, energieniveau en stemmingsklachten (Zilberman-Itskovich, S., Catalogna, M., Sasson, E. et al. Hyperbaric oxygen therapy improves neurocognitive functions and symptoms of post-COVID condition: randomized controlled trial. Sci Rep 12, 11252 2022).

De positieve resultaten van het boven genoemde onderzoek waren voor de Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde een belangrijke ontwikkeling in het zoeken naar bewijs voor het effect van hyperbare zuurstoftherapie bij de behandeling van post-COVID klachten. In het MCHZ in Goes zijn wij dan ook in august 2022 met de eerste, succesvolle behandeling in Nederland begonnen. Sindsdien kunnen wij met ons eigen ervaringen de resultaten uit het onderzoek alleen maar  bevestigen.

Wilt u meer informatie over behandeling met hyperbare zuurstoftherapie of over de mogelijkheden voor een van uw patiënten? Neem dan telefonisch contact op met onze medische specialisten via 088-1254290 of per e-mail via info@hyperbaarcentrum.nl.

 

Long-COVID hyperbare zuurstoftherapie
Scroll naar boven