Zuurstoftherapie na behandeling tegen borstkanker

Ceciel van Hunnik heeft geen pijn meer na zuurstoftherapie

‘Waarom zou je geen gebruik maken van deze mogelijkheid om je kwaliteit van leven te verbeteren?’


Na het bevolkingsonderzoek kreeg Ceciel van Hunnik een telefoontje. Het was foute boel. Ze kreeg de diagnose borstkanker en er volgden achtentwintig bestralingen. Tot haar grote opluchting werd ze daarna schoon verklaard, maar de bestralingen bleven niet zonder gevolgen. “De borst is langzaamaan verhard en dat ging pijn doen”, vertelt ze. Tien jaar lang liep ze met pijnklachten tot ze iets las over hyperbare zuurstoftherapie.
Zuurstoftherapie na behandeling tegen borstkanker
,,Ik zat ’s avonds op mijn telefoon te kijken en toen las ik het”, vertelt ze. ,, Ik las dat de klachten voor zeventig procent konden verminderen en dat de borst weer soepel kon worden. De volgende dag heb ik mijn huisarts gebeld, en hij wist me te vertellen dat die therapie in het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie in Goes werd gegeven. Ik heb dat centrum gebeld en kon al heel snel terecht.”

De pijn is weg

“Voordat ik begon met de zuurstoftherapie had ik echt veel pijn, vooral met bewegen of stoten, maar zelfs een lichte aanraking deed pijn. Mijn man moest echt uit de buurt blijven. Je leert er op een bepaalde manier mee te leven, maar het was allesbehalve ideaal. Niemand praat erover en als ik wel eens wat tegen de dokters zei, haalden ze hun schouders op, want ach, dat hoorde erbij. Terwijl er wel degelijk iets aan te doen is, want dankzij de zuurstoftherapie zijn mijn klachten toch zeker met tachtig procent verminderd. Mijn borst voelt weer bijna net zo soepel als een normale borst en de pijn is weg. Gewoon door zuurstof in te ademen. Dat geloof je toch niet?” Ceciel is beslist geen uitzondering. Een bestraling kan namelijk niet alleen schadelijke cellen uitschakelen, maar ook het gezonde weefsel aantasten. De gevolgen daarvan zijn bij de één heel snel merkbaar, terwijl bij de ander pas jaren later problemen ontstaan. Ceciel had al vrij snel klachten, maar de pijnlijke verhardingen in haar borst ontstonden pas na verloop van tijd.

Hoe werkt zuurstoftherapie?

Het centrum voor hyperbare zuurstoftherapie waar Ceciel op doelt, is gevestigd in het Adrz in Goes. Tijdens de therapie die hier wordt gegeven adem je honderd procent zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de gebruikelijke omgevingsdruk. Dat zorgt ervoor dat weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, beter van zuurstof worden voorzien. Hierdoor worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, de doorbloeding wordt beter, pijnklachten verminderen, het bestraalde weefsel wordt soepeler en problematische wonden en infecties kunnen sneller én beter genezen. Ceciel is nog elke dag blij dat ze de stap heeft gezet en contact heeft opgenomen met het MCHZ. ,,Ik kan het ook iedereen aanraden. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering, dus waarom zou je geen gebruik maken van deze mogelijkheid om je kwaliteit van leven te verbeteren?” Ze glimlacht even voor ze zegt: “Elke dag is er eentje en als ik tot het einde toe prettig kan leven, dan doe ik dat.”

Meer informatie

Kijk voor ervaringsverhalen van anderen en meer informatie over de therapie op www.hyperbaarcentrum.nl of neem contact op via 088 – 12 54 290 voor een gratis intakegesprek bij één van de medisch specialisten. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig.
Scroll naar boven