Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Christine had pijn na bestraling tegen borstkanker. Hyperbare zuurstoftherapie hielp.

Christine twijfelde over zuurstoftherapie. ‘Het onbekende hield me tegen’

“Mijn borst en oksel waren verhard en pijnlijk en ik had veel last van oedeem. Het was vervelend, maar ik kon nog wel alles, dus ik dacht niet dat ik in aanmerking zou komen voor zuurstoftherapie”, vertelt Christine Hemelsoet uit Sas van Gent. “Wat ben ik nu blij dat ik toch op intake ben gegaan en de therapie heb gekregen.”

In mei 2021 deed Christine mee aan het bevolkingsonderzoek. “Er werd een kwaadaardige tumor ontdekt. Natuurlijk schrik je daarvan, maar de tumor was nog klein, dus ik kreeg een borstbesparende operatie en daarna vijftien bestralingen. ‘Daar ben ik goed vanaf gekomen’, dacht ik toen.”

“Dat viel tegen, want na de bestraling ontstond er verhard weefsel in mijn borst en oksel en ik had flink oedeem. In die periode las ik een artikel in de krant over zuurstoftherapie, maar dat zette ik al snel weer uit mijn hoofd. Ik had geluk gehad en zo ernstig waren mijn klachten niet. Het was pijnlijk, maar ik kon alles nog wel. Ik mocht niet klagen, vond ik van mezelf. En ik moet eerlijk zeggen dat het onbekende me ook tegenhield.”

Christine had pijn na bestraling tegen borstkanker. Hyperbare zuurstoftherapie hielp.
Christine Hemelsoet

Intakegesprek met een arts

Toen Christine vorig jaar in het ziekenhuis in Terneuzen een markt bezocht over de mamapoli, raakte ze aan de praat met een verpleegkundige van het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ). “Zij stonden daar met een kraam en drukten me op het hart om langs te komen voor een intakegesprek met de arts.”

Christine maakte een afspraak en na het intakegesprek, waren haar twijfels zo goed als weg. “Er werd echt naar me geluisterd en alles werd heel goed uitgelegd. Omdat ik kort daarvoor een knieoperatie had gehad, heb ik de therapie nog een paar maanden uitgesteld en ben ik begin dit jaar gestart. In het begin was ik best onzeker, maar je kunt bij de artsen en verpleegkundigen terecht met al je vragen. Ze nemen alle tijd voor je.”

De pijn is vrijwel volledig verdwenen

“Ik werd van te voren gewaarschuwd dat de behandeling heel vermoeiend kan zijn, maar dat is me alles meegevallen. Ik merkte al snel resultaat. Aan het eind van de derde week waren de verhardingen in mijn borst en oksel duidelijk minder. Het begon allemaal weer soepeler aan te voelen. Later werd ook de pijn minder en inmiddels is die vrijwel verdwenen. Heel af en toe voel ik nog iets in de verte, maar het is niks als ik het vergelijk met wat het was. Ik heb nog een heel klein beetje oedeem, maar ook dat is enorm verbeterd.”

“Ik zou iedereen met vergelijkbare klachten aanraden om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Het kost niks en ik ben ervan overtuigd dat ze heel eerlijk vertellen wat je van de behandeling kunt verwachten. En nog een leuke bijkomstigheid: je gaat niet naar een medisch centrum voor de gezelligheid, maar het was wel gezellig. We hadden een fijne groep en de sfeer in het centrum is heel goed. Ik zag er tegenop om acht weken lang elke dag behandeld te worden, maar die acht weken zijn omgevlogen. Nu voel ik me zoveel beter. Dit had ik veel eerder moeten doen.”

Meer informatie

Kijk voor ervaringsverhalen van anderen en meer informatie over de therapie op www.hyperbaarcentrum.nl of neem contact op via 088 – 12 54 290 voor een gratis intakegesprek bij één van de medisch specialisten. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig.

Scroll naar boven