Geert Vos vertelt over zuurstoftherapie na prostaatkanker

Geert Vos over zuurstoftherapie na prostaatkanker: “De klachten behoren tot het verleden. Ik ben een gelukkig mens.”

Acht weken geleden stapte ik het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie binnen voor een behandeltraject van 40 sessies. Ik was sceptisch en wist nauwelijks wat mij te wachten stond. Er waren twee vraagstukken die mij bezig hielden en waarop ik geen antwoorden had:

  • Zal deze therapie mij echt kunnen genezen van mijn onvoorspelbare diarree klachten, waardoor ik een groot gedeelte van de dag alleen maar ergens heen kan gaan als ik binnen no time bij een toilet kan zijn? Deze incontinentieproblemen zijn een grote aanslag op mijn levensgeluk. Genoemde klachten zijn ontstaan na een Brachy HDR bestraling in verband met prostaatkanker. Bij een colonoscopie is vastgesteld dat er een beschadiging is ontstaan aan de endeldarm en dat zou de oorzaak kunnen zijn van alle problemen. Ten einde raad stelde de uroloog in Goes, J. Jaspars, voor de Hyperbare Zuurstoftherapie te volgen. Zou dit werkelijk helpen?
  • Hoe zal ik het ervaren om 40 sessies van telkens twee uur met 10 à 11 medepatiënten in een hermetisch afgesloten tank met een zuurstof masker op te zitten? Enige claustrofobische gevoelens zijn mij niet vreemd. Zal ik dit volhouden?

Laat ik beginnen de tweede vraagstelling te beantwoorden. Het vertrouwen kwam al erg snel doordat ik het medisch team als deskundig en empathisch ging ervaren. De uitstraling dat het team volledig op elkaar is ingespeeld en in een goede sfeer samenwerkt, gaf al snel een gevoel van vertrouwen. Het was duidelijk dat niets hen ontging in en buiten de tank en dat er voortdurend  aandacht was voor alle patiënten. Het deed mij goed te zien hoe zij op ontspannen wijze assisteerden bij de rolstoel gebonden patiënten als dezen zich klaar maakten vóór en na de tank sessie.  Dit team verdient alle lof! Mede hierdoor raakte ik al snel gewend aan de behandelingen in de tank en kon ik er een boek lezend de tijd ontspannen doorbrengen.

Geert Vos vertelt over zuurstoftherapie na prostaatkanker
Geert Vos uit Kruiningen

En nu de belangrijke eerste vraagstelling. Na ongeveer 15 behandelingen merkte ik enige verbetering. De diarree werd minder en minder onvoorspelbaar. Tijdens één van de tussentijdse evaluaties met de arts hyperbare geneeskunde,  Christian Heringhaus, vertelde hij me dat dit een veel voorkomende ontwikkeling is maar dat ik rekening moest houden met een terugslag na ongeveer 20 à 25 behandelingen. Dat was inderdaad zo. Maar vooral na 30 behandelingen ging het crescendo. Er gingen dagen voorbij dat ik geen diarree had. Ik had moeite te geloven dat het genezingsproces daadwerkelijk was ingezet.

Vandaag sluit ik de 40 sessies af. De klachten behoren tot het verleden. Ik ben een gelukkig mens. Ik krijg het vertrouwen in mijn lichaam  terug. Het leven opent voor mij weer perspectieven.

Er rest mij dit fantastisch medisch team uitermate dank te zeggen voor de wijze waarop zij mij, maar ook alle andere patiënten, voortdurend met de beste zorg omringen.

Het ga jullie allen goed!

Geert Vos

Kruiningen

Wilt u meer weten over behandeling met hyperbare zuurstoftherapie tegen klachten na bestraling voor prostaatkanker? Lees meer op onze website.

Scroll naar boven