Vacature management assistent

Hij kaartte de therapie zelf aan bij zijn arts: ‘Ik ben blij dat ik dat heb gedaan’

Meneer Gilde uit Terneuzen kwakkelde al maanden met een akelige open wond aan zijn voet. Hij heeft diabetes en door deze ziekte liep hij een groot risico op ernstige infecties. Hij kreeg verschillende antibioticakuren en werd een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis, maar de wond genas nauwelijks. In de krant had hij wel eens iets gelezen over zuurstoftherapie en hij besloot dit aan te kaarten bij zijn behandelend arts. “Ik ben blij dat ik dat heb gedaan”, zegt hij drie weken na zijn laatste behandeling in het zuurstofcentrum. “De wond is genezen.”

De klachten aan zijn voet kreeg hij in mei vorig jaar. “Eerst leek het op een bloedblaar. Voor de zekerheid werden er foto’s gemaakt, maar daar was niets op te zien. Toen er voor de tweede keer foto’s werden gemaakt, werd er een botontsteking ontdekt.”

De risico’s van diabetes

Dat was verontrustend nieuws. Door verhoogde bloedsuikerwaarden bij mensen met diabetes kunnen de bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken, waardoor de doorbloeding verslechtert en het gevoel in de voeten kan verminderen. Door die gevoelloosheid is er een reële kans dat je wondjes aan de voet niet opmerkt. Ook meneer Gilde had de ontsteking in zijn voet niet gevoeld en alleen het rare plekje aan de buitenkant gezien. Doordat er in zijn diabetische voet minder zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd, heeft hij meer kans op bacteriële infecties, waardoor wondjes aan de voet niet of nauwelijks genezen en zelfs kunnen uitmonden in ernstige infecties.

Om de ontsteking rustig te krijgen, kreeg meneer Gilde antibiotica. “Er volgden zelfs ziekenhuisopnames en op den duur kreeg ik twee soorten antibiotica voorgeschreven. Uiteindelijk ging de botontsteking wel weg, maar die bloedblaar was inmiddels een open wond geworden en die genas niet. Het werd maar niet beter. Het zag er vreselijk uit.”

Op dat moment besloot meneer Gilde om het heft in eigen hand te nemen. “Ik had in de krant wel eens iets gelezen over iemand met diabetes. Ook hij kampte met ernstige ontstekingen aan zijn voet en had veel baat bij zuurstoftherapie.”

Hoe werkt zuurstoftherapie?

Tijdens deze therapie adem je honderd procent zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de gebruikelijke omgevingsdruk. Dat zorgt ervoor dat weefsels die een tekort hebben aan zuurstof, beter van zuurstof worden voorzien. Wanneer deze behandeling gedurende een aantal weken dagelijks wordt herhaald, worden rondom de wond nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, waardoor de doorbloeding verbetert. Daarnaast worden de witte bloedlichaampjes in het afstervende wondweefsel gestimuleerd en deze zijn hard nodig om het geïnfecteerde weefsel in de wond af te voeren. Op die manier kan de wond volledig herstellen.

Informatieavond long-COVID
Ik kon dezelfde dag terecht en nu is de wond genezen

“Ik kaartte de therapie aan bij mijn arts en vervolgens heb ik een afspraak gemaakt bij het hyperbaar centrum in Goes. Toen ging het snel hoor”, blikt meneer Gilde terug. “Tijdens het intakegesprek vroeg de arts wanneer ik wilde beginnen met de behandeling, waarop ik grapte: ‘Gisteren’. De arts ging even iets nakijken en zei: “Gisteren lukt niet meer, maar er is vanmiddag nog een plekje vrij. Als u wilt, beginnen we vandaag.’ Dat heb ik gedaan en wat ben ik daar blij om. Na tien behandelingen zag de wondverpleegkundige al verbetering. Drie weken na de laatste zuurstofbehandeling zijn er foto’s gemaakt en de wond is genezen. Ik hoef pas over een half jaar weer terug te komen voor een controle.”

Meer aandacht voor zuurstoftherapie

“Er moet meer aandacht komen voor deze behandeling”, benadrukt meneer Gilde. “Toevallig had ik er iets over gelezen en wist ik dat het bestond. Maar niet iedereen weet dat. Je kunt er ook niet klakkeloos vanuit gaan dat jouw behandelend arts je doorverwijst, want ook ik heb het zelf aan moeten kaarten. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Het is best een intensief traject, want zo’n behandeling bestaat minimaal uit veertig sessies en elke sessie duurt een paar uur. Dus ja, je zou het zwaar kunnen noemen, maar als ik zie wat ik ervoor terug heb gekregen, was het elke minuut dubbel en dwars waard.”

Vergoed vanuit elke basisverzekering

Hyperbare zuurstoftherapie wordt gegeven in het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie in het Adrz in Goes. Deze therapie wordt vergoed vanuit uw basisverzekering.

Meer informatie

Naast de chronische en complexe wonden aan de diabetische voet zijn er nog diverse aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden met zuurstoftherapie, zoals klachten na bestraling van een carcinoom , zuurstoftekort na huid-, spier- of bottransplantatie, osteomyelitis of zuurstoftekort in het spierweefsel na een trauma of door een infectie. Het volledige overzicht van aandoeningen is te vinden op www.hyperbaarcentrum.nl of neem contact op via 088 – 12 54 290 voor een vrijblijvend intakegesprek bij één van de medisch specialisten. Hiervoor heeft u geen verwijsbrief nodig.

Scroll naar boven