Duikslachtoffers kunnen snel behandeld worden door de 24/7 beschikbaarheidsdienst.

Jubilerend centrum in Goes redt duikslachtoffers uit heel Nederland. Maar hoe lang nog? De continuïteit loopt gevaar!

Duikers kunnen hun hart ophalen in ons land. Alleen al in de Oosterschelde heb je meer dan honderd duiklocaties die bekend staan om hun enorme biodiversiteit. Natuurlijk hijsen niet alleen hobbyduikers zich in het duiktenue, ook beroepsmatig wordt er veel gedoken, onder andere door de marine of tijdens offshore werkzaamheden. Maar duiken is niet zonder risico’s. Een levensgevaarlijk probleem waar duikers mee te maken kunnen krijgen is de decompressieziekte. Op zo’n moment is het van het grootste belang dat het duikslachtoffer zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. 

Twee 24/7 behandelcentra in Nederland, waarvan één in Goes

In Nederland zijn er slechts twee centra waar deze duikslachtoffers 24/7 de juiste behandeling kunnen krijgen. Het AMC in Amsterdam en het Medisch Centrum voor Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) in het Adrz in Goes. In het MCHZ worden, behalve duikslachtoffers, dagelijks gemiddeld 35 patiënten behandeld met hyperbare zuurstoftherapie. Deze reguliere behandelingen worden ingezet voor aandoeningen waarbij weefsels een extra zuurstofboost nodig hebben. Denk daarbij aan wonden aan de diabetische voet die niet of nauwelijks genezen, klachten die ontstaan na bestraling van tumoren, crushletsel of infecties aan de weke delen. Hier worden bijzonder goede resultaten mee gehaald. (ZorgkaartNederland 9,1, patiënt ervaringen website).

Helikopterplatform achter het Adrz 

Vanwege het spoedeisende karakter, is de hulp aan duikslachtoffers een zeer specifiek onderdeel van het zorgaanbod van het MCHZ. Als er iets mis gaat op zee, is snel handelen cruciaal. Vaak worden de slachtoffers per helikopter vervoerd. Achter het Adrz ligt een helikopterplatform waar niet alleen de traumaheli, maar ook de Belgische Zeemacht en de Koninklijke Marine gebruik van maken.

Continuïteit 24/7 opvang duikslachtoffers in gevaar

Het MCHZ werd precies tien jaar geleden, in september 2011, opgericht door hyperbaar arts en duikerarts Tjeerd van Rees Vellinga. Maar het jubileum wordt niet uitbundig gevierd, want het is nog maar de vraag of de zorg, zoals die op dit moment 24/7 wordt gegeven aan duikslachtoffers, ook in de toekomst gecontinueerd kan worden. 

De afgelopen tien jaar heeft het MCHZ deze 24/7 beschikbaarheidsdienst uit eigen middelen en met veel extra uren betaald en dat is niet langer vol te houden. Ondanks dat het gaat om mensenlevens is het tot op heden nog niet gelukt een vergoeding te krijgen voor de 24/7 beschikbaarheidsdiensten. Dat kan betekenen dat duikslachtoffers in de toekomst niet meer 24/7 in Goes geholpen kunnen worden, maar alleen nog opgevangen kunnen worden in Amsterdam of Antwerpen”, aldus Maarten van Tol, algemeen directeur Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie.

Scroll naar boven