Bloed, pijn en kramp bij de ontlasting, bloedstolsels, veel diarree, incontinent voor ontlasting, loze sterke aandrang. Herkent u zich in deze klachten? Hyperbare zuurstoftherapie is een bewezen middel om deze restklachten van bestraalde endeldarm- en anuskanker effectief te bestrijden.
Wat is de oorzaak van restklachten na darmkanker?
Tijdens de bestraling van een tumor in het darmgebied, worden vaak ook gezond omringend weefsels bestraald. Meestal herstelt dit beschadigde weefsel vanzelf. In enkele gevallen kunnen zich echter problemen voordoen, zoals pijn, bloedverlies of een beperking van de functie van de darm. Deze klachten kunnen pas maanden of zelfs jaren na de radiotherapie optreden. Als deze klachten aanhouden, is het verstandig hulp te zoeken.
Welke klachten kunnen ontstaan na bestraalde endeldarm- en anuskanker?
- Bloedverlies bij ontlasting
- Pijn en kramp bij ontlasting
- Niet genezende wonden in de bilnaad
- Pijn bij het zitten
- Onregelmatige ontlasting en diarree
- Incontinent voor ontlasting
Hyperbare zuurstoftherapie biedt verbetering bij bestraalde darmtumor
Hyperbare zuurstoftherapie kan ingezet worden om klachten na bestraalde darmkanker, te verminderen of zelfs te verhelpen.
Door inademing van 100% zuurstof onder verhoogde druk komt er direct twaalf keer zoveel zuurstof in het bloed. Dit wordt vervolgens door de bloedsomloop aangeboden in het beschadigde weefsel en heeft als direct gevolg:
- Genezing van wonden in de darm
- Bloedverlies stopt
- Pijnklachten verminderen
- Ontlastingspatroon wordt weer normaal
- Bestraald weefsel wordt soepeler
- Betere doorbloeding
- Er komt 12x zoveel zuurstof in het lichaam
- Weefselherstel wordt gestimuleerd door extra aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en activeren van witte bloedlichaampjes
Hoe gaat een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie in zijn werk?
Patiënten met bestralingsklachten beoordelen MCHZ met 8,5
Kom ik in aanmerking voor hyperbare zuurstoftherapie?
Wanneer u zich afvraagt of uw aandoening in aanmerking komt voor behandeling, bekijk dan de volledige lijst ‘Indicaties voor hyperbare zuurstoftherapie, die worden vergoed vanuit de basisverzekering’ en door alle zorgverzekeraars worden erkend.
U kunt vervolgens een vrijblijvende afspraak maken voor een intakegesprek met onze artsen. Een verwijsbrief is niet nodig. Wilt u voor dit intake-gesprek uw zorgpas meenemen, uw ID-pasje, de eventuele verwijsbrief (als u deze toch heeft) en een lijst met medicijnen die u gebruikt? De arts zal een vragenlijst met u doornemen en een lichamelijk onderzoek doen. In sommige gevallen zal ook een zuurstofmeting door de huid plaatsvinden (transcutane zuurstofmeting).
Komt u inderdaad in aanmerking voor deze therapie, dan zal onze arts vervolgens gelijk met uw specialist of huisarts contact opnemen voor overleg en voor een verwijsbrief.
Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan met een van onze artsen.