Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Toon van Meel over zijn behandeling met hyperbare zuurstoftherapie tegen long-covid

‘Voor ik startte met de hyperbare zuurstoftherapie gaf ik mijn leven een drie, maar nu verdient het echt weer een zeven’

Toon van Meel uit Goes had keihard getraind en was ingeschreven voor de marathon van Valencia. Vlak voor zijn vertrek werd hij geveld door corona. “Het begon redelijk onschuldig”, blikt hij terug. “Met een verkoudheid en daarna kwamen er wat griepachtige verschijnselen.” Maar de Goesenaar werd steeds zieker en na tien dagen werd hij afgevoerd naar de corona-afdeling in het ziekenhuis.

Daarna was er niet veel over van de superfitte marathonloper. “Ik hing een beetje op de bank en had nul energie. Ook cognitief had ik forse klachten: ik kon geen radio of televisie kijken, het lukte me nauwelijks om iets te lezen en na een afspraak bij de fysiotherapeut was ik de rest van de dag uitgeschakeld.”

Hij pakte alles aan wat hem zou kunnen helpen: fysiotherapie, ergotherapie, SSRI-medicatie. “Alles hielp wel, maar tot een bepaald niveau. Ik had nog steeds het gevoel dat ik mijn leven kwijt was geraakt. Afgepakt door het virus.”

Twee jaar ziek door corona

In september 2022 was ik bijna twee jaar ziek en mijn toestand was belabberd. Met hangen en wurgen kon ik een half uurtje met de hond wandelen. Alleen lukte me dat nog niet, mijn vrouw moest mee om de hond vast te houden en ik hing aan haar arm. Ook prikkels kon ik nog steeds niet verdragen. Het lukte me nauwelijks om iets te lezen, een mailtje ging nog net.”

Zuurstoftherapie bij long-COVID patiënten

Zijn ergotherapeut wees hem op zuurstoftherapie bij long-COVID patiënten en Van Meel maakte een afspraak bij het hyperbaar centrum in Goes. “Ik zag als een berg op tegen die intake. Al die prikkels in zo’n wachtkamer, daar kon ik helemaal niet tegen. Ik werd er misselijk van en mijn bewustzijnsniveau leek enorm te dalen. Ik zakte helemaal weg. Maar ze waren daar zo vriendelijk en begripvol. Er werd alle tijd voor me genomen en alles werd heel duidelijk uitgelegd.”

“De intake was op een vrijdag en ’s maandags kon ik al starten met de behandeling. In het begin was het loodzwaar, ik kon zo slecht tegen al die prikkels en werd elke keer zo misselijk. Maar in de vijfde week merkte ik echt verbetering. Ik kreeg praatjes en het viel mijn vrouw op dat ik weer anders uit mijn ogen keek. Zelf voelde ik ook dat ik aan het opknappen was.”

Contact met lotgenoten
“Ook het contact met andere mensen die behandeld werden, deed me enorm goed. Je moet je voorstellen dat mijn cirkeltje heel klein was geworden. Ik had sowieso geen energie, maar ik durfde ook nergens meer naartoe uit angst om ziek te worden. Het is dan zo fijn als je weer nieuwe mensen leert kennen die ook nog eens begrijpen wat long-COVID met je doet. Dat heeft me ontzettend goed gedaan. Ik heb nog steeds contact met die mensen.”

“Ik moet mijn leven niet meer vergelijken met het leven dat ik leidde voor ik corona kreeg. Maar na de zuurstofbehandeling voel ik me zoveel beter dan daarvoor. Als ik voorheen iets te veel had gedaan, was ik vervolgens drie dagen doodziek. Ik moet nog steeds oppassen dat ik niet over mijn grenzen ga, maar als ik nu eens te hard van stapel loop, herstelt het dezelfde dag weer. Dat is natuurlijk een enorm verschil. Voor ik startte met de zuurstoftherapie gaf ik mijn leven een drie, maar nu verdient het echt weer een zeven.”

Lees hier meer over de behandeling van long-COVID met hyperbare zuurstoftherapie.

Toon van Meel kreeg corona. Hij vertelt over zijn behandeling met hyperbare zuurstoftherapie tegen long-covid
Toon van Meel uit Goes had long-COVID en werd behandeld in het hyperbaar centrum
Scroll naar boven